Салаттық көкөністер

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

Салаттық көкөністер бір жылдық және көп жылдық шөптесін өсімдіктер. Олардың жанырағын көктей тағам ретінде най далан ады. Негізінен бір жылдық салаттық дақылдардың түрлі сорттары кең тараған. Өсіп-өнуі мен жапырақ формасының сипаты бойынша салат сүттіген немесе жапырақты кресс-салат деп екіге бөлінеді. Барлық салатқа тән ерекшелігі тез піседі және суыққа төзімді. Салат көгін парниктер мен теплицаларда қыста да, ерте көктемде де, ал ашық топырақта жаздық басында өсіруге болады. Сал аттың құрамында каротин (А провитамині), 10—15 мг процент С в ит ам іші, В тобының витаминдері, сондай-ақ минералды заттар бар.

Сүттіген немесе жапырақты салат

Сал аттық көкөністердің қаудансыз жапырақты сорттарынан белгілісі.— Московский парниковый, қауданды сорттарынан тез пісетін Каменная желтоголовый, ертерек пісетін сорттарынан — Майский, Берлинский желтый; кешірек пісетін сорттарынан — Крупнокочанный; кеш пісетін сорттарынан — Ледяная гора сорттары.

Кресс-салат

Кресс-салат көктемде өсіріледі. Бір ерекшелігі өте тез өседі (15—20 күн). Сондықтан оны көктем салаты деп те атайды. Салаттық көкеністерді өсіру жөнінде Бақша мақаласын қараңыз.<ref>Шаңырақ : Үй-тұрмыстық энциклопедиясы. Алматы : Қаз.Сов.энцикл.Бас ред., 1990 ISBN 5-89800-008-9</ref>

Дереккөздер

<references/>

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:|[[Санат:Еш медиа файлы жоқ мақалалар/{{{1}}}]]|}}}}


{{#ifeq:|Үлгі

| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Салаттық көкөністер|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}