Маникюр

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

Маникюр - қолдың тырпақтарын күту. Маникюрді 7 —10 күн сайын мынадай ретпен жасау керек: ацетонның немесе арнайы еріткіш заттық көмегімен бұрын жатылған лактың қалдығын сүртін, тырнақта қайшымен немесе қысқашпен әркім өзі қалаған ұзындықта қысқарт ады. Саусақ быртиған семіз, әрі қысқа болса, тырнақты сопақша етіп, жіңішке саусақтың тырнағын деңгелектеп алған жөн. Тырнақ жарықшақтанбас үшін оны бір бағытта егеу керек. Тырнақты егел болған соң тырнақ маңыңдағы теріге кәрлі крем жағын, мұқият сіңіреді. Тырнақтың айналасындағы терінің жұмсаруы үшін саусақтарды (қолды) бірнеше минут жылы, сабынды суға салын отырады. Судан шығарған соң құрғата сүртін, жұмсарған теріні сабы жіңішке, тұмсығы қайқы қайшымен қиып тастанды. Тырнақтың бұрыш - бұрышындағы теріні қысқашпен тазалайды (теріні кесіп алған жағдайда жарақаттанған жерге сутегі, асқын тотығының 3 процентті ерітіндісіне малынған мақтаны басып, йод жағу керек). Бұдан кейін саусақтың ұшын құрғата сүртін, тырнаққа лак жарады. Лақты жалпақ қыл қаламмен тырнақтып түбінен ұшына қарай жақ қан жөн. Жазда, тері күнге күйген кезде ашық түсті лак жағуға болады. Тырнақ ұзын болған жағдайда лакты тырпақтың түбіңе жеткізбей жаққаң дұрыс. Жалпақ тырпаққа лакты тегіс жақпаң жіңішке жолақ жасай жүргізсе, әсем болып көрінеді.

Тырнаққа лак жақпай-ақ ысқылан жалтыратуға да болады. Ол үшін күдерішң (замш) немесе фланельдің кішкене қиындысьша бор ұнтағын салып, сонымен тырнақты әбден жалтырағанша ысқылау керек; қолды жуған соң ысқылаиғаи тырнақты күдерімен болмаса фланельмен сүртеді. Тырнақты жылтырату үшін тым жиі ысқы лай беру дұрыс емес, себебі бұдан кейін тырнақ жұқарып, тез сынғыш болады.<ref>Шаңырақ : Үй-тұрмыстық энциклопедиясы. Алматы : Қаз.Сов.энцикл.Бас ред., 1990 ISBN 5-89800-008-9</ref>

Дереккөздер

<references/>

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}


{{#ifeq:|Үлгі

| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Маникюр|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}