Будың негізгі көрсеткіштері
Қаныққын будың қасиеті, екі негізгі көрсеткіштерімен сипатталады: қысым Р немесе температура tн және құрғақтық дәрежесі х. Қысым немесе оның температурасына сәйкес, құрғақ қаныққан бу көлемімен V анықталады. Белгілі құрғақтық дәрежесі х бойынша, берілген қаныққан будың меншікті көлемін Vx табу үшін, ізделінетін меншікгі көлем, құрғақ будың меншікті көлемімен xV және қайнаған сұйықтың (1-х) V' меншікті көлемдерінен тұрады, яғни:
- Vx=(1-x) V'+xV.
<p style="text-indent: 25px;"> Меншікті көлемдері
V' және
V", сол белгілі қысымға арналғанын кестеден алады.
<p style="text-indent: 25px;"> Аз қысым кезінде және жоғарғы шамадағы құрғақтық дәрежесін х, сұйық орналасқан сұйықтың келемін есепке алмаса да болады. Онда шамамен былай анықтайды:
- Vх+xV''
немесе құрғақтық дәрежесін:
- х = Vх/V".
<p style="text-indent: 25px;"> Сонымен, қаныққан будың жағдайы болып, берілген қысым бойынша, құрғақтық
дәрежесі жатады, сонымен қатар, екі басқа бағынышсыз
көрсеткіштердің ішіндегі өзгергіштер
р, t, v, х, олардың бір біріне байланыстығыларынан басқа
р, t жатады да олар анықталуы мүмкін.<ref>Кабашев Р.А. ж. б. Жылу техникасы: Оқулық/ Р.А. Кабашев, А.К. Кадырбаев, A.M. Кекилбаев. -Алматы: «Бастау» баспаханасы, 2008. - 425 б. Суреттері 140 сурет. Библиографиялы тізімі 17.
ISBN 9965-814-30-9</ref>
Дереккөздер
<references/>
Үлгі:Wikify
Үлгі:Суретсіз мақала