Су буының энтальпиясы.
P=const кезінде, будың пайда болу процессіне қолданылатын теңдеу dq=di-vdp. dp=0 және dq=di кезіндегі шама:
- q = і2-і1 (7.4)
<p style="text-indent: 25px;">
P=const кезінде, жылулықтың меншікті
мөлшері болып, есептеледі.
<p style="text-indent: 25px;">
Будың пайда болуы, соңғы және бастапқы жағдайы аралығының
энтальпия айырмасына тең. Қайнаушы сүйықтықтың меншікті энтальпиясы
і, құрғақ қаныққан будың энтальпиясы
і және қатты қыздырылған будың энтальпиясы і, қысымға байланысты, әр қайсысына
сәйкес,
кестеде,
құрғақ қаныққаны үшін және қатты қыздырылғаны үшін беріледі.
<p style="text-indent: 25px;">(7.4) теңдеуге байланысты меншікті жылулық,
P=const кезіндегі, қайнаған судың құрғақ қаныққан буға айналуына жұмсалуын немесе
меншікті жылулықтың булануы деп аталуының, айырмасына тең:
r = i"-i' (7.5)
ал қаныққан құрғақ будың меншікті энтальпиясын:
і" = і'+ r (7.6)
<p style="text-indent: 25px;">Жылулықтың меншікті булануының шамасы
r, құрғақ қаныққан бу үшін, қысымына байланысты (немесе қанығу температурасы t
н) кестеде келтірілген. Ылғалды қаныққан будың құрғақтық дәрежесінің
х<1 меншікті энтальпиясын анықтауын мына
формуламен:
- iх = (1-x) t + хі"= і'+ rх, (7.7)
мұндағы
хr - жылулықтың
P=const кезіндегі, қайнаған судың ылғалды қаныққан буының, құрғақтық дәрежесіндегі -
х жұмсалуы.<ref>Кабашев Р.А. ж. б. Жылу техникасы: Оқулық/ Р.А. Кабашев, А.К. Кадырбаев, A.M. Кекилбаев. -Алматы: «Бастау» баспаханасы, 2008. - 425 б. Суреттері 140 сурет. Библиографиялы тізімі 17.
ISBN 9965-814-30-9</ref>
Дереккөздер
<references/>
Үлгі:Wikify
Үлгі:Суретсіз мақала