Конглютинин

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

Конглютининқан торшалары мен бактерияларды бір-біріне желімдейтін қабілеті бар зат.

Конглютинин антиген бола алмайды. Конглютинин ретінде кейбір химиялык зат- тарды (гуммиарабик, макродекс, декстран, альбумин, пектин) және жануарлардың (ірі қара мал, жылқы, қоян, теңіз шошқасы) қан сарысулары қолданылады.<ref>Вирусология, иммунология, генетика, молекулалық биология. Орысша-қазақша сөздік. – Алматы, «Ана тілі» баспасы, 1993 жыл. ISBN 5-630-0283-X</ref>

Конглютинин Са2+ иондарының қатынасуымен үшінші компоненттің углеводтарымен байланысып, комплементпен қапталған бөлшектердің түйіршіктерін құрайды. Ірі қара және жылқы қанында конглютинин мөлшері өте жоғары. Сондықтанда ол конглютинация реакциясында антиген-антидене комплексімен жанасатын комплементті анықтауға қолданылады. Бұл раекция арқылы маңқа және бруцелез аурулары анықталады.<ref name=bi1>Орысша-қазақша түсіндірме сөздік: Биология / Жалпы редакциясын басқарған профессор Е. Арын – Павлодар: 2007 - 1028 б. ISBN 9965-08-286-3</ref>

Дереккөздер

<references/>

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:|[[Санат:Еш медиа файлы жоқ мақалалар/{{{1}}}]]|}}}}

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}


{{#ifeq:|Үлгі

| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Конглютинин|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}