Гемагглютинацияны тежеу реакциясы (гатр)
Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет
Гемагглютинацияны тежеу реакциясы (ГАТР) — серологиялық бағалау. Арнайы вирусқа қарсы антиденелердің вирус гемагглютиндерінің қызметін тежеуіне негізделген. ГАТР-де кұрамында гемагглютинині бар вирустың бір белгілі мөлшерін қолдана отырып, зерттейтін қан сарысуындағы вирусқа қарсы иммуно-глобулиндер мөлшерін аныктауға болады. Антигемагглютиндер титрі эритроциттердің гемагглютинациясын тежей алатын ең үлкен сарысу ерітіндісімен көрсетіледі.
<ref>Вирусология, иммунология, генетика, молекулалық биология. Орысша-қазақша сөздік. – Алматы, «Ана тілі» баспасы, 1993 жыл. ISBN 5-630-0283-X</ref>
Дереккөздер
<references/>
{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:|[[Санат:Еш медиа файлы жоқ мақалалар/{{{1}}}]]|}}}}
{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}
Мақала бастамасы | {{{article}}}}} мақаланың бастамасы. Бұл мақаланы толықтырып, дамыту арқылы, Уикипедияға көмектесе аласыз.{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар| Бұл ескертуді дәлдеп ауыстыру қажет.}} |
| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Гемагглютинацияны тежеу реакциясы (гатр)|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}