Бақыр (бақыраш)

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

Бақыр, бақыраштемір шелек, ожау.


Көне түркі тілінде мысты, жезді бақыр деп атаған. Бұл металдардан істелген ыдыстар да Бақыр саналған. Бақыр сөзінің кішірейтіп айтылуынан бақыраш (темір ожау) туған. Мұның сыйымд. 1—2 л. Ертеде Бақыр жеңіл-желпі ыстық ас әзірлеуге, қуырдақ, бидай, тары қуыруға, сиырдың соңғы иіндісін бөлек пісіруге пайдаланылған. Кейіннен Бақыр асхана жабдығына айналды. <<ref> Қазақтың этнографиялық категориялар, ұғымдар мен атауларының дәстүрлі жүйесі. Энциклопедия. - Алматы: DPS, 2011. - ISBN 978-601-7026-17-2 </ref>

Дереккөздер

Үлгі:Дереккөздер

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:|[[Санат:Еш медиа файлы жоқ мақалалар/{{{1}}}]]|}}}}