Ацетаттар

Қазақ Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет
23:25, 2025 ж. сәуірдің 25 кезіндегі Moderator (Талқылауы | үлесі) істеген түзету

(айырм) ← Ескі түзетулер | Ағымдағы түзетулер (айырм) | Жаңа түзетулер → (айырм)
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
Ацетаттар (латынша аcetum — сірке суы) — сірке қышқылының күрделі эфирлері мен тұздары; эфирлері — гүлне жеміс иісті түссіз сұйықтық; тұздары — кристал зат. Ацетаттарды металл оксидін, гидроксидін, карбонатын сірке қышқылында еріту арқылы алады. Ацетаттардың эфирлері жұпар иісті зат ретінде және полимерлерді синтездеу (мыс., винилацетат), ал тұздары маталарды өңдеу т.б. үшін қолданылады.<ref>«Қазақстан»: Ұлттық энцклопедия / Бас редактор Ә. Нысанбаев – Алматы «Қазақ энциклопедиясы» Бас редакциясы, 1998 ISBN 5-89800-123-9, I том</ref>

Дереккөздер

<references />

Үлгі:WikifyҮлгі:Stub