Нұсқалар арасындағы айырмашылық: "Дәмқосар"

Қазақ Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет
Мұнда ауысу: шарлау, іздеу
ш (clean up, replaced: Қазақ тілі терминдер сөздігі → Қазақ тілі терминдер сөздігі, Пайдаланылған әдебиет → Дереккөздер using AWB)
 
ш (1 түзету)
 
(айырмашылығы жоқ)

00:24, 2025 ж. сәуірдің 26 кезіндегі нұсқасы

Дәмқосар (Приправа) — тамақтың дәмін келтіру үшін, оған хош иіс беру үшін қосылатын заттар. Татымдық заттар ұғымына сәйкес, Дәмқосар екі үлкен топқа: табиғи (біртектес) және күрделі (жасанды, аралас) болып бөлінеді. Дәм қосардың негізгі міндеті — тағамға немесе өнімге белгілі бір дом татым қосу. Табиғи дом қосарға нақты, жағымды қышқылтым дәмді, түрлі тағаммен жақсы үйлесетін — қаймақ, алша мен ткемали қоймалжыңды, томат пастасы, алма мен алқоры езбесі,ал күрделі дәм қосарға барлық тұздықтар (француз, ағылшын және ұлттық тұздықтар), сондай-ақ халықтар арасында кең таралған күрделі құрамды тұздықтар (қыша, кетчуп, аджика) жатады. Түз, қант және жүзім шарабы да домқосарға саналады, олар нақты дом береді.<ref name="source1">Қазақ тілі терминдер сөздігі I том</ref>

Дереккөздер</span>

<references/>

Үлгі:WikifyҮлгі:Stub