Тандыр-нан

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

Тандыр нан — ұлттық нан.

Ішкі Азия елдерінде (қырғыздарда, қазақтарда, ұйғырларда, өзбектерде, тәжіктерде) тандыр нан, ұлттық қолданба болған — тандырда пісіріледі. Тандыр нанның құрамына — бидай ұны, су, ашытқы, қаймақ, маргарин, түрлі дәндер, күнжіт, мак т.б. қосылады.

Негізінен тандыр нанның өзін немесе түрлі тамақ-астар (палау, сорпа т.б) мен жейді. Тандыр нанды ыстық кезинде қаймақ, сары май менен жегенде дәмді болады.

Тандыр нанды жасаудың көп түрі бар, әр ұлт өзгеше дәмді пісіреді <ref>Үлгі:Cite web</ref>.

Қысқаша

Жайылған қамырды түбі жалпақ, ауыз жағы кішірек, кірпіштен күмбездеп салынған тандыр пешінің қызған қабырғасынажапсырып пісіреді. Қазір қалалардажұртшылыққа қолма-қол ыстық нан пісіріп беру үшін осы тандыр пешінің газбен қыздырылатын үлкен түрлері пайдаланылады. Ашыған қамырдан пісірілген тандыр нан үлпілдеген жұмса, өте жеңіл болады.<ref>Сегізбайұлы Кәдірбек. С30 Қазақы дастарған – Алматы: ”Атамұра”, 2011. - 192.</ref>


Тағы қараңыз

Тандыр-нанның бірнеше түрі Алматы.

Дереккөздер

Үлгі:Дереккөздер