Түте

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

17:47, 2017 ж. сәуірдің 14 кезіндегі Moderator (Талқылауы | үлесі) істеген түзету

(айырм) ← Ескі түзетулер | Ағымдағы түзетулер (айырм) | Жаңа түзетулер → (айырм)

Түте

Қазақтың ұлттық тағамының бір түрі түте тағамы. Шапқыншылықты, жаугершілікті, ел қорғау үшін "ат ауыздығымен су ішкен..." ұзақ жортуылды жылдары ойлап табылған тағам түрі болса керек. Кез келген сәтті әбден мейіздей ғып сүрлейді екен де, тұз сіңіп, қатып қалған соң, алдымен балтамен жентектеп шабады екен. Сонан соң келіге салып, түте-түтесін (осы сөздің өзі тілдік қорымызда сақталмаған екен) шығарып түйеді. "Атың жалы, түйенің қомында" келе жатып, қоржынындағы түтеден алып, бірер толғаса, өзегі талмай жүре береді. Бұл да мүлде ұмытылған тағамымыздың бір түрі.

Тағы қараңыз

Дереккөздер

Сегізбайұлы Кәдірбек С30 Қазақы дастарған – Алматы: ”Атамұра”, 2011. - 192. {{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}


{{#ifeq:|Үлгі

| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Түте|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}