Жануар ақуызы

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

22:04, 2014 ж. қарашаның 19 кезіндегі Kuanysh Ismailov (Талқылауы) істеген түзету

Жануар ақуызы (Үлгі:Lang-ru) — өте сапалы жануарлардан алынатын ақуыздар. Әсіресе жылумен өңделмеген ақуыздар. Өсімдік ақуыздарында ауыстырылмайтын амин қышқылдары бірнеше болса, жануар ақуыздарында олардың бәрі бар. Сонымен бірге жануар ақуыздары адам организміне өсімдік ақуызынан гөрі жылдам әрі жақсы сіңеді.Жануар ақуыздарын үнемі шамадан асырып тұтыну әдетте нуклеин қышқылдарының көбеюіне ұштасып, организмде пуриндер алмасуы өнімінің — несеп қышқылының жинақталуына себеп болады. Өсімдік ақуыздарының жануар ақуыздарына қарағанда неғұрлым толымсыз екенін ескере отырып, жануар ақуызының белгілі бір бөлігін тұтыну әбден қажет. Ересек адамдар үшін жануар ақуызы үлесі рациондағы ақуыздардың жалпы мөлшерінің орта есеппен 55 пайызына жуық болуға тиіс. Жануар ақуызы жетіспеушілігі әсіресе балаларға ауыр тиеді, олардың өсуі мен ақыл-ойының дамуы тежеледі. Жануар ақуызы негізгі көзі — ет, сүт және сүт өнімдері.<ref>Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми түсіндірме сөздігі: К54 Қоғамдық тамақтандыру.— Алматы: "Мектеп" баспасы, 2007. — 232 бет.ISBN 9965-36-414-1</ref>

Дереккөздер

<references/>

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:|[[Санат:Еш медиа файлы жоқ мақалалар/{{{1}}}]]|}}}}


{{#ifeq:|Үлгі

| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Жануар ақуызы|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}