Айдау әдісі
Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет
Айдау — қоспаларды қыздырып бөлу процесі мен әдісі; ол сұйықтық құрамының одан түзілетін бу құрамынан айырмашылығына негізделген сұйық; сұйықтықты ауа қатыстырмай қыздырып, буға айналдырып, буды салқындатып қайтадан сұйылту; қоспадағы сұйықтықтарды бір-бірінен бөлу үшін қолданылады.
Түрлері
- Атмосфералық айдау — атмосфералық қысымда айдау;
- Бөлектей айдау — дистиллятты бөле отырып, жай айдау;
- Бөлшектеп айдау — дистиллятты бөліп жай айдау;
- Вакуумдық айдау — төмен қысымда айдау;
- Жай айдау — бір рет өткізілетін айдау;
- Кері булап айдау — дистиллятты бөлектеп, жартылай кері булау жолымен байытып айдау;
- Су буымен айдау — қоспаның қайнау температурасын төмендету үшін қосымша су буын енгізіп айдау.<ref name=h1>Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми түсіндірме сөздігі: Химия. Н.Нұрахметов, А.Ниязбаева, Р.Рысқалиева, Н.Далабаева. — Алматы: "Мектеп" баспасы, 2007. — 336 бет. ISBN 9965-36-416-8</ref>
Дереккөздер
<references/>
{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:||}}}}
Мақала бастамасы | {{{article}}}}} мақаланың бастамасы. Бұл мақаланы толықтырып, дамыту арқылы, Уикипедияға көмектесе аласыз.{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар| Бұл ескертуді дәлдеп ауыстыру қажет.}} |
| Бұл үлгі мақалаларды автоматты түрде Үлгі:C қосады. {{#ifeq:Айдау әдісі|Документация||}}{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}} |{{#if:||{{#if::Санат:Үлгілер:Аяқталмаған мақалалар|}}}} }}