Балқаймақ

Қазақстан Энциклопедиясы жобасынан алынған мәлімет

Балқаймақұлттық тағам.


Тағамдық тез әзірленетің тәті тағамдардың бірі болып табылады. Қазақ дастарханынан жие көрінетін осы сыпайылар тамағы кәдімгі қаймақтан жасалады. Жана тартылған қаймақты шағын ыдысқа салып, оны май болып сұйылып кетпейтіндей жағдайда баяу қайнатады. Қайнау сәтінде аздап бал, немес қант және ақ ұн сеуіп араластырып отырады. сәл суығаннан кейін кімге болсада ұялмай алдыеа қоюға болады. қазақ дәстүрінде Сары май, "балқаймақ" ақлақ жеген қонақтар бізге ет асып бермедің деп өкпелемейді. қайта жеңсік тағам бергені үшін ризалық білдіреді. Қайраткер этнограф Ө. Жәнібек балқаймақты түйе сүтінен қайнатып жасады деп жазған.<ref>У. Жанибеков. «Эхо» А-1990</ref>

Балқаймақты емге де қолданылады

Емдік Балқаймақты дайындаудың өз ерекшелігі бар. Ол сырқаттың түріне байланысты. Мысалы, асқазан ауруын емдеу үшін таңертең ерте сауылған 10 л сиыр сүтін қызуы аз отқа жарты сағаттай шымырлатып қайнатады да, оған 700 — 800 гр сарымай, сонша таза бал, 10 гр ұнтақталған қызыл бұрыш қосып, әбден қоюланғанша қайнатады. Суыған соң эмалданған ыдысқа салып, салқын жерге қояды. Күніне үш рет 2 ас қасықтан, 1 ай ішеді.<ref>«Қазақстан»: Ұлттық энцклопедия / Бас редактор Ә. Нысанбаев – Алматы «Қазақ энциклопедиясы» Бас редакциясы, 1998 ISBN 5-89800-123-9, II том;</ref><ref>Қазақтың дархан дастарқаны - Алматы "Алматыкітап" ЖШС - 2005 ISBN 9665-24-559-2</ref>


Дереккөздер

Үлгі:Дереккөздер

{{#invoke:Message box|ambox}}{{#if:||{{#if:|[[Санат:Еш медиа файлы жоқ мақалалар/{{{1}}}]]|}}}}